Состојки на кора:
6 белки
6 лажици шеќер
6 лажици брашно
150 – 200 мл млеко за преливање
Состојки на крем:
800 мл млеко
6 лажици шеќер
6 жолчки
7 лажици брашно
200 гр чоколадо
250 гр маргарин
100 гр шеќер во прав
За грилијаш:
100 гр ореви 200 гр шеќер
Подготовка:
Изматете ги белките со шеќерот за да се раствори шеќерот целосно и да се добие цврста пена.
Додадете го брашното и комбинирајте го во блендер за храна, а потоа протресете ја смесата во намастен или обложен плех со димензии 23 х 33 см, израмнете и печете. Ако тавата е малку поголема, зголемете ја за една белка. Печете помеѓу 20 и 25 минути. Кората е малку црвеникава, повеќе жолтеникава на врвот.
Испечената и уште топла кора прелијте ја со млеко и оставете ја да се апсорбира и да се олади. Истурете ја целата количина млеко за да стане сочно.
Измешајте жолчки, шеќер, брашно и 100 – 150 мл млеко и оставете го остатокот од млекото да зоврие, па згответе ги изматените жолчки и мешајте додека не се згусне. Кога ќе се згусне, тргнете го од оган, додадете го чоколадото и мешајте додека не се стопи и не се соедини со филот. Покријте со фолија и оставете да се излади.
Се топи шеќерот на средна топлина, се додаваат оревите, се промешува, се тресат на хартија за печење. Оладената мешавина се меле, најдобро е да имате и мали и големи парчиња во блендерот.
Изматете го маргаринот и шеќерот во прав додека не се запени, а потоа додадете го кремот и изматете. На крај, ставете ја мешавината од ореви. Нанесете го целиот фил врз кората, израмнете и декорирајте по желба. Изладете добро. Пријатно!