Состојки за бисквити:
8 белки (4 по бисквит)
300 гр мелени лешници (150 гр на бисквит)
300 гр шеќер (150 гр на бисквит)
Состојки за кремот:
6 жолчки
2 пудинзи од чоколадо
650 мл млеко
200 гр шеќер
250 гр путер или маргарин
За украсување:
70 гр сецкани лешници да се посипаат
Подготовка:
Истурете 4 белки во сад и промешајте.
Постепено додавајте шеќер (150 гр.) и изматете додека не се стегне.
На крај, додадете ги лешниците и лесно комбинирајте ги со смесата во блендер за храна.
Ставете хартија за печење во плех од 33 × 19 см и истурете ги парчињата.
Печете во загреана рерна на 180 целзиусови околу 20 минути.
Извадете го готовиот бисквит со целата хартија за печење, а потоа направете друг од останатите состојки на ист начин. Изладете ги.
Изматете ги жолчките и шеќерот додека не се запенат.
Додадете 10 лажици ладно млеко и промешајте.
На крај, истурете го пудингот и комбинирајте го со смесата со процесор за храна.
Сварете го остатокот од млекото.
Кога врие, тргнете го од страна, а потоа истурете ја добиената мешавина и промешајте.
Гответе сè заедно додека не згусне, мешајќи постојано.
Покријте со фолија за храна и оставете да се излади.