Ќофтиња од сирење во рерна се ручек што не бара премногу време во кујната. Послужете ги со тестенини, тестенини од тиквички или пире од компири, а вишокот е одличен после некој ден во сендвичи.
Состојки за ќофтиња од сирење:
1 мал кромид
3 чешниња лук
½ Свеж магдонос
60 гр рендан пармезан
700 гр мелено говедско месо
1/2 чаша трошки од леб
1 големо јајце
2 лажички суви медитерански зачини
1 лажичка сол
1/2 лажичка пиперка
Моцарела 220 гр
700 мл сос од домати
Подготовка:
- Загрејте ја рерната на 180 степени целзиусови. Намастете го садот за печење. Кромидот изрендајте го во сад и додадете сецкан лук, магдонос и пармезан. Додадете мелено месо, трошки од леб, јајце, медитерански зачини, сол и бибер во садот. Мешајте ја смесата нежно со рацете додека не се соединат сите состојки.
- Изрендајте ја моцарелата, потоа ставете половина од количината со половина количина сос од домати на дното од подготвениот сад за печење и распоредете ја во рамномерен слој со лажица.
- Земете две лажици од смесата, потоа обликувајте ги топчињата со влажни раце за да не се залепат и наредете ги во сад со сосот. Истурете го преостанатиот сос рамномерно и распоредете ја преостанатата моцарела врз кнедлите.
- Печете додека сирењето малку не зарумени и ќофтињата се сварат, 35 до 40 минути. Украсете со магдонос и послужете.