„Дијабетесот е присутен во моето семејство, и поради ризикот, морав да ја прилагодам исхраната“, вели Ела Давар, регистриран нутриционист и диететичар. Затоа таа создаде план за исхрана кој може да помогне во регулирање на шеќерот во крвта.
„Предозирање со јаглени хидрати може да доведе до „скок“ на шеќерот во крвта, но јаглехидратите се омилен извор на енергија на нашето тело и не треба да се исфрлаат лесно“, вели таа.
Таа нагласува дека еден чекор пред појадокот е многу важен, за да не скокне шеќерот во текот на денот.
“Веднаш штом станам, веднаш пијам голема чаша вода. Водата игра огромна улога во регулирањето на метаболизмот и помага во одржување на шеќерот под контрола дури и ако практикуваме автофагија”, рече таа.
Појадокот затоа се состои од храна што помага во балансирање на хормоните.
„Јадам квалитетна храна, а на чинијата секогаш има протеини, здрави масти, влакна и пробиотици“, рече таа.
Менито вклучува јајца, леб без глутен и салата од кисела зелка и динстан зелен зеленчук.
„Ако имам сладок појадок, ќе направам смути од јогурт со пробиотици, гранола и бобинки“, рече таа.
„На тој начин, моето тело полека ќе ослободи енергија, ќе бидам сита и полна со енергија и нема одеднаш да го подигнам нивото на шеќер во крвта“, рече Давар.