„Најдобриот сендвич на светот“, како што го нарекуваат португалеците Франчесињи, потекнува од Порто.
Често доаѓа на маса со помфрит и пржено јајце одозгора. Постојат и варијации со печурки, пилешко и разни зеленчуци. Франчесиња не се јаде од нозе, но е сериозен оброк со кој ќе бидете сити долго време. Познатиот француски крок-монсиер сендвич, во кој уживале многу португалски мигранти, наводно служел како инспирација за подготовката.
Состојки за Франчесиња:
2 парчиња леб
1 тенок бифтек од говедско месо
1 свеж колбас
1 сушен свински колбас
2 парчиња шунка
5 парчиња сирење
1 јајце
Сос:
1 лажичка маслиново масло
1 лажичка маст
1 мал кромид
2 чешниња лук
1 ловоров лист
250 гр излупени домати
400 мл супа од говедско месо
1 дл вино
500 мл светло пиво
1 лута пиперка
2 лажички Вустер сос
со, црн пипер
Подготовка:
- Загрејте маст, маслиново масло, сецкан лук и ловоров лист. По две минути додадете го кромидот и пржете околу 8 минути.
- Додадете конзервирани домати и супа од говедско месо. Кога ќе зоврие, оставете го да врие околу 10 минути. Додадете ги преостанатите состојки во сосот и варете уште 10 минути. Извадете го ловоровиот лист и изматете го со миксер во мазна смеса и оставете го сосот да врие 30 минути. Доколку е потребно, додадете малку брашно од скроб измешано со вода, а потоа додадете сол и бибер.
- Во меѓувреме, испржете ги колбасите, и пржете го стекот во маснотијата што ја ослободуваат. На крај, лесно испржете ги парчињата шунка.
- Нежно испечете парчиња леб.
- Ставете една кришка леб на чинија, потоа парче сирење, шунка, стек, колбаси и последното парче леб.
- Испржете го јајцето, ставете го на врвот на сендвичот и покријте го со парчиња сирење, така што жолчките сè уште се видливи. Со лажица ставете го топлиот сос врз сендвичот за да се стопи сирењето.