Едно од омилените задоволства на децата низ генерациите е секако шеќерната волна, која се појавува во разни бои, што е особено интересно за најмалите.
Саемите кај нас порано беа незамисливи без овој сладок производ, но бидејќи таа традиција речиси исчезна, правењето шеќерна волна се префрли на улиците и парковите каде што децата го поминуваат поголемиот дел од времето.
Со малку фантазија, можете да го направите ова уживање дома.
Постои фантастичен и лесен начин да го направите ова уживање во вашата кујна.
Првото нешто што треба да направите е да направите домашна машина за подготовка на шеќерна волна, а за тоа ќе ви треба поголем пластичен сад, конзерва, бормашина, завртка и навртка. Покрај тоа, подгответе чекан и еден клинец за да избушите дупки во конзервата.
Земете конзерва, исечете ја, обработете ја и дупчете ја со клинци и чекан. Потоа направете отвор во средината на капакот, и ставете долга завртка и навртка во неа и прицврстете се на бормашината што всушност ќе го сврти целиот механизам.
Кога вашиот домашен апарат е подготвен, време е да го стопите шеќерот во тенџере со додавање вода – односот шеќер и вода е 3: 1 – три лажици шеќер со лажица вода. Кога шеќерот ќе се стопи, тој е подготвен да ја направи шеќерната волна.
Ако сакате да имате обоена шеќерна волна, додајте бои за јадење во стопениот шеќер и вода по желба.
Поставете го импровизираниот уред во средината на пластичниот сад за да не се допираат никаде. Потоа додадете го растопениот шеќер во конзервата и вклучете ја машината. Наскоро ќе забележите тенки нишки што излегуваат од дупките во конзервата и се собираат на површината на садот.
Вашата шеќерна волна ќе биде подготвена брзо, и на крајот ќе ја соберете на подолг стап. Нема да има крај на среќата на вашите малечки.