За време на едно истражување, британските експерти дошле до заклучок дека ова ладно задоволство им дава на центрите на мозокот исто задоволство како добивањето пари или слушањето на омилената музика. Само една лажичка сладолед е доволна за да предизвикате реакција во зоните на среќа во мозокот. Но, тоа не е сè …
Сладоледот е добар и за многу други работи. Ајде да одиме по ред. Сладоледот не расте, тој е природен и богат со минерали и витамини. Хранливата вредност на сладоледот е голема бидејќи 100 гр има околу 200 калории. Во производството главно се користат обезмастено млеко во прав и бои од природно потекло. Сладоледот е создаден за здравјето затоа што ги ублажува ефектите на стресот и со тоа го елиминира ризикот од низа болести кои предизвикуваат стрес.
Се покажа дека сладоледот од ванила има особено позитивно влијание врз психата. Студеното задоволство им дава на центрите на мозокот исто задоволство како да заработувате пари или да ја слушате вашата омилена музика, покажа истражувањето. Ова го утврдија експерти од Харвардската школа за јавно здравје во Бостон со скенирање на мозочните бранови.
Испитаниците јаделе сладолед од ванила за време на скенирањето. Млечните производи богати со калциум го намалуваат јо-јо ефектот, односно враќање на изгубената тежина по прекин на диетата. Истражувањата покажаа дека таквата храна може да спречи зголемување на телесната тежина за дури 50 проценти.
Денес, речиси сите видови сладолед се направени од квалитетна слатка павлака, така што телото, исто така, добива калциум преку него, што е особено вредно за коските. Затоа сладоледот е важен за луѓето кои не сакаат да пијат млеко и не јадат ферментирани млечни производи.
Најновите истражувања покажаа дека калциумот не само што го штити здравјето на коските, туку и го намалува ризикот од развој на рак на дебелото црево. Оние кои земале 700 мг калциум на ден и повеќе имале значително помал ризик од развој на рак отколку оние кои земале само 400 мг.
Околу 83 проценти од нутриционистите, според едно истражување, веруваат дека „забавниот“ третман како сладолед може да биде корисен додека сте на диета. Ако диетата е здодевна и монотона, дури и да е здрава, луѓето полесно ќе се откажат од тоа отколку ако понекогаш го збогатите менито со што е можно поразновидни јадења и вкусови.
Жените кои јадат цели млечни производи имаат помал ризик од неплодност, утврдија експертите. Затоа на жените им се препорачува да јадат сладолед најмалку двапати неделно.
Истражувањето исто така покажа дека жените опседнати со контрола на телесната тежина, кои консумираат исклучиво обезмастено млеко, го зголемуваат ризикот од неплодност за 80 проценти. Нутриционистите сметаат дека млечните производи најверојатно содржат хемиски соединенија кои ја подобруваат функцијата на јајниците и со тоа позитивно влијаат на плодноста на жените.
Покрај тоа што е добар за телото, сладоледот го освежува и духот. Најголемиот приговор на сладоледот е додавање на вештачки бои и вкусови. Но, можете да направите и вкусен десерт дома со додавање на вистински вкусови на чоколадо, ванила или индивидуално овошје.