Ние ги сакаме компирите или како помфрит и пире од компири, со пилешко или риба, и овој рецепт ќе ви се допадне ако немате многу време да експериментирате во кујната и немате месо при рака.
Состојки:
килограм и половина компир
750 мл павлака за готвење
2 чешниња лук
100 гр пармезан или рендано сирење
1 лажица путер
сол, бибер, зачини по желба
Подготовка:
Вклучете ја рерната да се загрее на 180 степени, и подлабоката тава за печење или огноотпорен сад премачкајте ја со путер. Исечете ги компирите на тенки парчиња, посолете и забиберете.
Додадете мелен лук и сол во киселата павлака, потоа ставете го на оган и варете околу десет минути откако ќе зоврие.
Истурете малку кисела павлака на дното на садот или чинијата, потоа додадете ред компири и повторете додека не добиете смеса и не ги потрошите состојките.
Последниот ред треба да биде кисела павлака. Зачинете по вкус.
Покријте со фолија и печете околу 45 минути, потоа отстранете ја фолијата, додадете пармезан или сирење и печете уште половина час додека не стане крцкаво.
Оставете малку да се излади и послужете.