Состојки:
- 1 кг пилешки гради без коски исечени на коцки 2,5х2,5 см
- 0,5 дл мед
- 0,5 дл соја сос
- 0,5 дл вода
- 3 чешниња лук ситно сецкан
- 1/4 лажиче сецкан чили
- 3 лажички скробно брашно
- 2 лажици ладна вода
- 2 лажици масло од сусам
- 1 лажица масло од сусам
- За гарнир: варен ориз
- По желба: ситно исечен кромид
Постапка:
Во сад измешајте мед, соја сос, вода, лук и чили – оставете ги настрана. Загрејте го маслото од сусам во тава и кога ќе се загрее, додадете ги пилешките коцки. Пржете на силен оган, мешајќи постојано, неколку минути, а потоа истурете го подготвениот сос во тавата. Намалете ја топлината малку и варете покриено уште 5 минути. Повремено мешајте. Кон крајот, измешајте го скробното брашно и 2 лажици вода во тавата. Мешајте додека сè не згусне. Исклучете го огнот и посипете со сусам. Послужете со варен ориз и по желба сè на чинијата поросете со исечкан кромид.