Повеќето луѓе сакаат пица, но дури и на тие им се превртува во стомакот кога ќе помислат на замрзната верзија на овој италијански специјалитет. Овој оброк едноставно не е добар.
Од друга страна, треба да се има предвид дека замрзнатите пици не се направени премногу вкусни, туку им овозможуваат на луѓето да ги подготвуваат лесно и брзо кога се презафатени. Сепак, постојат неколку трикови кои можат да ви помогнат да направите вкусен оброк од вообичаеното.
Првото нешто што треба да направите е добро да ја одмрзнете замрзнатата пица. Понекогаш на нивното пакување пишува дека не е потребно да се направи тоа, но не обрнувајте внимание на тоа. Најдобро е да ги оставите во фрижидер преку ноќ.
Во спротивно, вашата пица ќе биде полна со мали кристали од мраз, па кога ќе ја ставите во рерна, ќе се испари повеќе отколку што ќе се пече. Исто така, постои ризик дека незамрзнатата пица ќе ослободи премногу влага во плехот за печење и на тој начин ќе го направи тестото густо, наместо крцкаво. Многу готвачи препорачуваат и да го месите тестото за пица на неколку места за да се пече подобро.
Друга работа што можете да направите за да го подобрите вкусот на пицата од супермаркетот е да ставите дополнителни состојки на неа. Ова може да биде, на пример, малку повеќе оригано, моцарела или печурки. Можеби е најдобро да купите замрзната Маргарита за да имате што повеќе простор за состојките од вашиот дом.
За да биде уште повкусно и посвежо, ставете малку маслиново масло на пицата пред да ја испечете, а кога ќе ја извадите од рерна, исцедете малку лимон врз неа. Најдобро е да ја ставите пицата во добро загреана рерна и да ја печете 8 до 10 минути.
Пица подготвена на овој начин можеби не е толку вкусна како што би јаделе во ресторан или ако нарачате од локална пицерија, и веројатно не како што би ја правеле сами од нула доколку сте мајстори за италијанска храна, но сигурно ќе има подобар вкус замрзнати пици што ги правевте досега.