Потребни состојки:
Џемфикс 3:1
1 кг јагоди
350 гр шеќер
100 гр бело млечно чоколадо
Подготовка:
Јагодите се чистат и се мијат. Потоа измелете ги во блендер или ситно исецкајте ги. Истуретете го пирето од јагоди во соодветна чинија.
Прво измешајте го џемфиксот со две лажици шеќер (одделен од 350 гр шеќер), потоа додадете го во овошјето и добро измешајте. Гответе ја овошната маса на силен оган, постојано мешајќи. Кога ќе почне да врие, додадете го остатокот од шеќерот и измешајте сè добро. Со постојано мешање, варете повторно и варете најмалку пет минути. Потоа додадете растопено чоколадо, промешајте и варете уште 1-2 минути. Веднаш истурете во тегли. Затворете, свртете се наопаку и оставете да стои околу 5 минути на капакот.