Кога е лето и топлината е неподнослива од ден на ден, последното нешто што ни паѓа на ум е да поминеме повеќе од половина час во кујната. Затоа прибегнуваме кон рецепти за кои е потребно минимално време за подготовка. За среќа, летото е време кога на располагање имаме многу свежо овошје и зеленчук, кои можат да се користат на безброј начини.
Една таква храна е тиквичката, синоним за летото. Повеќето луѓе сакаат да ги јадат на различни начини, а еден од брзите, лесни и заситувачки оброци со тиквички во главната улога е токму ова јадење.
Состојки:
1кг њоки
2 големи тиквички
500мл павлака за готвење
масло за припрема
сол, бибер, босилек
4 лажици пармезан
сецкан магдонос за декорација
Подготовка:
Изрендајте тиквички или исечете ги на потенки парчиња, додадете сол и оставете ги настрана. По некое време исцедете го вишокот вода и ставете ги тиквичките во загреана тава со малку масло. Вријте неколку минути, а потоа додадете крем за готвење и зачини по вкус и вријте до посакуваната густина.
Внимавајте да не го пресолите или преварите сосот – тој треба да остане течен за да се апсорбира во њоките.
Во посебен сад, варете ги њоките според упатствата на пакувањето и комбинирајте ги со сосот од тиквички.
Пред сервирање, посипете ги њоките со пармезан или друго сирење по вкус и сецкан магдонос.
Пријатно!