Милиони луѓе имаат висок шеќер во крвта, а многу од нив дури и не го знаат тоа. Еден од симптомите може да биде тоа што често сте жедни или често мора да уринирате. Можеби вашите гребнатини полека заздравуваат или сте невообичаено уморни или, најверојатно, немате симптоми. И тогаш одеднаш пристигнуваат лошите вести – дека имате висок шеќер во крвта. Расте се повеќе и повеќе со возраста и доведува до дијабетес тип 2 – состојба наречена и преддијабетес.
Добро познатиот американски лекар д-р Мајкл Мозли открива диета што може да ви помогне да ги регулирате тежината и шеќерот во крвта.
Елиминирајте го шеќерот и белата храна
„Прво, веднаш елиминирајте ги шеќерот, слатките грицки, пијалоците и десертите. Дозволено им е само еднаш или двапати неделно, а ако е можно, поретко. Можете да користите замени за шеќер како што е стевиа, но најдобро е да се ослободите од таа слатка навика“ – советува д-р Мозли.
Тој исто така вели дека белата храна богата со скроб треба да се сведе на минимум или да се укине – леб, тестенини, компири, ориз.
„Пазете се од „црните замени“, бидејќи тие можат да имаат занемарлива количина на дополнителни влакна. Кафеавиот ориз е во ред, но шеќерот често се додава во црниот леб. Наместо тоа, префрлете се на киноа, пченица од булгур, ‘рж од интегрално брашно, јачмен од интегрално брашно, див ориз и леќата. Мешунките, како што се леќата и гравот, се здрави и заситени.“
Подобро јајца отколку снегулки
Избегнувајте повеќето житарки за појадок, бидејќи тие обично се полни со шеќер, дури и оние што содржат трици. Овесот е добар, но не смее да биде инстант.
„Јогурт со полно маснотии е добар избор. Додадете јагоди, боровинки, малини или малку ореви.“
Д-р Мозли ве советува денот да го започнете со јајца – варени, во форма на изматени јајца или омлети.
„Ќе бидете посити отколку по снегулки или тост леб. Јајцата се најдобри кога се комбинираат со парчиња пушен лосос или печурки.“
За закуска, оревите се одличен извор на протеини и влакна. Обидете се да избегнувате солени или шеќерни сорти, со кои е полесно да се претера.
Здрави масла наместо маргарин
Покрај сината риба, која вклучува лосос, туна и скуша, земете повеќе маслиново масло. Тоа дава зеленчук подобар вкус и ја подобрува апсорпцијата на витамини. За готвење користете маслиново, кокосово или семе од репка. Избегнувајте маргарин, подобро користете путер. Сирењето е прифатливо во умерени количини. Висококвалитетни протеини што можете слободно да ги јадете се оние од пилешко, мисирка, свинско, говедско и, се разбира, јајца.
Јадете многу зеленчук
Слободно јадете големи количини зеленчук во разни бои – од темно зелени листови спанаќ до светло црвени и жолти пиперки. Додадете додатоци и зачини – лимон, путер, маслиново масло, сол, бибер, лук, чили. Од друга страна, избегнувајте поголеми количини на слатки овошја, како што се ананас, диња и банана, бидејќи е богато со шеќер.