Првата студија од ваков тип откри исхрана што може да ве заштити од добивање на Ковид и други посериозни болести.
Ова значи дека треба да форсирате храна како лосос, каша и печен грав, додека треба да избегнувате бел леб, преработено месо и сладолед.
Поврзаност помеѓу ковидот и исхраната
Не е изненадувачки што истражувачите од Кралскиот колеџ во Лондон откриле дека здравата храна е поврзана со помал ризик од Ковид.
Тие рекоа дека квалитетна исхрана го подобрува здравјето на цревата, што пак може да го зајакне имунитетот и потенцијално да ве заштити од Ковид.
Студијата покажа дека луѓето со највисок квалитет на исхрана имаат околу 10 проценти помали шанси да развијат Ковид отколку оние со најнизок квалитет на исхрана.
Исто така имало 40 проценти помала веројатност сериозно да се разболи.
Студијата е базирана на податоци од скоро 600.000 Британци и Американци кои ја користеле апликацијата Студија за симптоми на ZOE Covid.
Соработниците го пополнија истражувањето за храната што ја јаделе во февруари 2020 година, непосредно пред да се прогласи Ковид за пандемија.
Од 600.000 корисници на апликации, на крајот скоро 32.000 добија.
Нивната сихрана се користеше како начин да се измери ризикот од Ковид.
Студии за кафе и пиво
Во меѓувреме, друго истражување објавено во јуни покажа дека шолја кафе на ден може да заштити од вирусот.
Исто така, се смета дека антиоксидантните и антиинфламаторните соединенија во пивото посредуваат во ризикот од развој на симптоми, велат истражувачите.