ВМА диетата доби голема популарност, а првично беше дизајнирана како диета за пациенти на кои им требаше да ослабат непосредно пред операцијата, од експерти од Воено-медицинската академија. За нивните лекари беше многу важно да се чувствуваат добро по оваа диета, да бидат витални и подготвени за операција, така што се наведува дека за време на оваа диета нема да се чувствувате слаби и исцрпени.
Нервозата и раздразливоста ќе бидат минимизирани. и ќе можете да изгубите 7 до 15 килограми за 15 дена. Овие резултати нема да бидат исти за секого, сето тоа зависи од почетната тежина, но и од многу други фактори. Она што е сигурно е дека ќе направите целосна детоксикација на организмот и ќе ја забрзате работата на метаболизмот.
Правила на ВМА диетата – што смее, а што не смее да се јаде?
ВМА диетата е диета од цикличен тип. Ова конкретно значи дека оваа диета се состои од три рунди во траење од по пет дена. После тие три рунди, пауза од две недели е задолжителна.
Имате три оброка секој ден – појадок, ручек и вечера. Идеално, паузата помеѓу оброците треба да биде 4-5 часа.
Диетата на Воената медицинска академија забранува внесување шеќер, алкохол, но и вештачки засладувачи, додека солта се консумира во минимални количини.
Неопходно е да се пијат 2 литри вода. Може да пиете и лимонада и зелен чај. ВМА диетата обезбедува доволна количина на минерали и витамини, затоа не бара дополнително внесување на додатоци.
МЕНИ:
Појадокот е ист на секои 5 дена:
1 портокал
1 парче тост (или 4 крекери)
чаша кафе или чај (без засладувач)
И, ова е комплетното мени за 7 дена:
- ПРВ ден
Ручек:
1 варено јајце
2 лажици кисела павлака (кисело млеко или јогурт)
1 тост
1 портокал
Вечера:
1 до 2 двопек
2 варени јајца
1 домат
1 краставица
- ВТОР ден
Ручек:
1 варено јајце
2 лажици павлака
2 двопек
1 портокал
Вечера:
1 тост
125 гр мелено говедско месо
1 домат
1 портокал
- ТРЕТ ден
Ручек:
1 варено јајце
2 лажици кисела павлака (или кисело млеко)
1 свежа краставица
1 портокал
Вечера:
1 тост
125 гр мелено говедско месо
чаша кафе или чај без шеќер
1 портокал
- ЧЕТВРТИ ДЕН
Ручек:
1 парче тост
125 гр младо кравјо сирење
1 домат
Вечера:
2 двопек (или 8 крекери)
125 гр мелено говедско месо
2 свежи домати
- Петти ден
Ручек:
200 гр варено говедско месо
1 парче тост
1 свеж домат
Вечера:
1 тврдо варено јајце
500 гр варен зеленчук
Белешка: Говедското месо може да го зготвите како плескавица на тефлон со трошка масло или да го зачините на ист начин со додавање прстофат сол.