Кога ќе почнете да месете торта или торта, толку многу може да тргне наопаку – од мерење на состојките до температура на рерната или самото сечење пред филување.
Меѓутоа, една од најчестите грешки што може да ги уништи сите слатки е мешање шеќер со путер или маргарин. Ако ја додадете оваа смеса во тестото за печење, неговата клучна улога во овој процес е да додадете леснотија во смесата и да ја натерате да „нарасне“ под висока температура. Слаткиот вкус и маснотии се чувствуваат само кога се јаде слаткото, но ако кората се остави со грутки, ниту еден вкус нема да може да го поправи овој ефект.
За да нарасне тестото, потребно е добро да се измешаат шеќерот и путерот. Истото важи и ако ја подготвите оваа смеса за крем за торта – таа мора да биде толку пенеста што кристалите од шеќер воопшто не се чувствуваат.
За да знаете дали сторивте се како што треба, не е доволно само да го следите времето на матење.
Во принцип, треба да бидат доволни околу пет минути работа со миксер, но единствениот начин да бидете сигурни е да ја раширите смесата помеѓу два прста. Ова е најлесниот начин да почувствувате дали останале цврсти кристали и промешајте додека не бидете сигурни дека ги нема.
Исто така, редовно отстранете ја смесата од ѕидовите на садот со шпатула, бидејќи и таму може да се задржи нерастворен шеќер.