
Ние сме сè поблиску до првите денови на пролетта, а со сончеви денови, нашите оброци стануваат поедноставни и полесни за да можеме да поминуваме повеќе време на отворено. Затоа, составивме список на сезонска храна и јадења. Ако шетате низ пазарот, ќе наидете на последните домашни лимони и портокали, зелен зеленчук, како што се копар, блитва, спанаќ и зелена салата, како и карфиол, целер и магдонос.
КРОМИД
Покрај сирењето и павлаката или јагнешкото месо, пролетниот кромид е совршен додаток на разновидни солени пити, одлично се вклопува во многу јадења со месо.
КАРФИОЛ

Во постудените денови, карфиолот најмногу го ставаме во чорби, а со доаѓањето на сончевите обожаваме да го комбинираме во полесни јадења. Салата од карфиол, путер, зачини и млеко ќе сакате да пробате.
АСПАРАГУС
Иако цената на аспарагусот во овој момент е доста висока, не можевме да одолееме без да се почестиме. Но, покрај тоа, добра идеја би било да го комбинирате со пица или тестенини, добро рижото, и можете да ги послужите само на скара, како прилог на специјалитети од месо или риба.

ЗЕЛЕНА САЛАТА
Иако обично уживаме во шопска салата, не треба да ја потцениме ни зелената салата особено со марула. Ставете салата во пилешко или исечкајте го на ленти и додајте во сендвичи, тортиља и други брзи и вкусни јадења.

МАГДОНОС
Им дава на супите побогат вкус, но магдоносот не е создаден за да остане засекогаш во споредна улога. Иако честопати ги користиме лисјата само на крајот од оброкот, овој пат би можеле да ги ставите во мешалка и од нив да подготвите генијално песто.

СПАНАЌ
И за крај да не го заброравиме спанаќот. Покрај млеко, го подготвуваме и со чорба и го комбинираме со домашни јајца.