Ако сакате палачинки, овој руски рецепт за палачинки со урда – сирники е вистинскиот за вас.
Потребно е:
- 500 гр урда
- 2 јајца
- 20 гр шеќер
- 100 гр брашно + 50 гр брашно од леб
- 50 гр путер или 3 лажици масло
- кесичка ванилин шеќер
Меко тесто?
Не грижете се дали вашето тесто е меко, така треба да биде, не додавајте повеќе брашно.
Подготовка:
Ако сирењето е премногу меко и има премногу сурутка, исцедете го преку газа претходната ноќ. Изматете ги јајцата со вилушка со двата вида шеќер, потоа додадете го сирењето и измешајте се добро, додека не стане хомогено. Потоа додадете брашно и повторно соединете, мешајќи полека. Смесата треба да биде воздушеста, не ја “мачете” многу.
Со лажица извадете ги топчињата од садот со брашното, потоа обликувајте ги во форма на крофни со големина од 4-5 см со брашно. Загрејте го путерот или маслото на средно висока температура, потоа печете ги палачинките прво од едната, а потоа од другата страна, додека не добијат убава, жолта боја. Кога ќе се испечат, наредете ги на кујнска хартија, со што ќе се впие вишокот маснотии. Палачинките треба да имаат крцкава, тенка кора однадвор, и да бидат меки и кремасти одвнатре.
Послужете ги топли, со џем, овошје, мед, павлака, или комбинација од павлака и џем од малина.