На листата на Институтот за истражување храна „Норвич“, слатката пченка е на прво место како храна што го штити овој орган и е моќен антиоксиданс.
Почетокот на сезоната на респираторни инфекции и пандемии на ковид, бара дополнителна претпазливост во одржувањето на здравјето на белите дробови. Покрај физичката активност и што почестото излегување на свеж воздух, експертите велат дека исхраната е исто така многу важна за зајакнување на функцијата на овој витален орган.
Истражувањата покажаа дека одредена храна може да помогне во заштита на белите дробови, па дури и да ги намали можните оштетувања и симптоми на болест.
Со мудар избор на храна, голема количина катран и токсини акумулирани со долгорочно пушење може да се исфрлат од белите дробови. Покрај тоа, одредена храна ќе го намали ризикот од инфекција и рак на дишните патишта.
На листата составена од тим британски експерти од Институтот за истражување храна „Норвич“, слатката пченка е на прво место како храна што ги штити белите дробови од рак, бидејќи е моќен антиоксиданс.
Понеделник
Појадок: слатка пченка зачинета со сланина и кисело млеко
Ручек: супа од домати, грашок со пилешко, салата од зелка
Вечера: пита од тиква и неколку бразилски ореви
Вторник
Појадок: слатка пченка со лажица кисела павлака и ситно сечкана печеница
Ручек: варена леќа и салата од свежо рендана репка, зачинета со маслиново масло
Вечера: интегрални тестенини во сос од домати со урда
Среда
Појадок: омлет со праз
Ручек: бела чорба од пилешко, пашканат и компири, и динстано говедско со рен
Вечера: пилешки гради на скара и зелка салата
Четврток
Појадок: салата од слатка пченка, свежи пиперки, црвен кромид и црвен грав
Ручек: мусака од тиквички со мелено говедско и салата од цвекло
Вечера: чорба со зеленчук по ваш избор
Петок
Појадок: палента со сланина и сусам, кисело млеко
Ручек: боранија со месо, зелка салата
Вечера: сардина со кромид
Сабота
Појадок: палента со јогурт
Ручек: ориз со зеленчук и месо по ваш избор
Вечера: интегрален леб со хумус, мисиркини гради, јогурт
Недела
Појадок: пченка и кисело млеко
Ручек: супа од компири и салата од цвекло
Вечера: тост со домашно сирење и јајца, пиперки и домати