Пет намирници кои го зајакнуваат имунитетот! Еве која ХРАНА е најдобра за нас

popara21 јули, 20211min0
323522_x1_f

Ако сте загрижени за вашиот имунитет и сакате да го зајакнете, знајте дека е можно истовремено да уживате во храната. Рускиот нутриционист и доктор по биолошки науки Александар Мирошников објасни која е најдобрата храна за нашиот имунолошки систем

Специјалистот, пред сè, ја истакна важноста на храната што содржи витамин Ц, кој е одговорен за производство на интерферон и имунолошки клетки. Црните рибизли се добра опција, бидејќи 100 грама од ова овошје содржи 22% од потребната дневна количина на витамин Ц.

Витаминот А е исто така важен за имуните клетки, а босилекот е одличен извор на истиот. Диететичарот советува да се консумираат три или четири букети босилек на ден. Може да се комбинира и со зелена салата, која благодарение на големата количина на витамин Б што ја содржи, помага во борбата против стресот.

Мирошников исто така ја истакна важноста на зачинот за зајакнување на имунитетот. Фитонцидите што ги содржи имаат антибактериски својства, објасни нутриционистот.

Сите овие растенија добро се комбинираат со ракчиња, вели нутриционистот, бидејќи морските плодови се богати со протеини кои му помагаат на нашиот имунитет.

escort - Korsan taksi - anlaşmalı boşanma