Секој сака густи кремасти супи, а супата од црвена пиперка изненадувачки оживува кога на неа се додаваат кисела павлака и чили. Ако сте подготвени за некои нови вкусови, пробајте го овој рецепт.
Состојки:
10 црвени пиперки, печени и излупени
чаша сок од домати
мала главица кромид
2-3 чешниња лук
моркови
2 средни компири
сол, бибер
коријандер
морско оревче
лута пиперка во прав или чили во прав
За декорација:
кисела павлака
сирење
магдонос
Подготовка:
Кромидот и лукот и морковот ситно исечкајте ги и пржете ги на малку масло. Пиперките грубо исечкајте ги, како и излупениот компир и додадете ги во пржениот зеленчук. Додадете сок од домати и 2 чаши топла вода. Доколку е потребно, додадете повеќе вода или заменете ја со супа од зеленчук. Кога компирот ќе се свари, зачинете ја супата, изгмечете ја и послужете со малку сирење, грубо исечкан магдонос и лажица кисела или неутрална павлака за готвење.
Пријатно!