Тиквичките се омилен летен зеленчук, бидејќи можат да се спремат на многу начини. Тие се вкусни дури и ако се полнети со месо и ориз, и ако се полнети со друг зеленчук, во форма на мусака или крофни, скара…
Во жешките летни денови, ништо нема поубаво од лесен оброк, а едно од тие е пирето од тиквички. Се подготвува брзо, состојките не се скапи, а вкусот е фантастичен благодарение на зачинот и сирењето.
Состојки:
килограм тиквички
малку масло
100 грама кашкавал
зачини по избор
сол, бибер
Подготовка:
Исчистете ги тиквичките и исечете ги на парчиња. Истурете малку масло, 100 милилитри вода во тавата, потоа додадете ги тиквичките, покријте ја тавата и оставете ги тиквичките да се динстаат максимум 10 минути на средна топлина.
Потоа истурете го вишокот вода, префрлете ги тиквичките во друг сад, додадете ситно исечкан копар, сол и бибер и изгмечете ги со вилушка или измешајте со стап миксер.
Додадете 100 грама рендан кашкавал, добро измешајте го пирето и сервирајте додека е топло.
Пријатно!