Состојки:
Јагоди
150 грама чоколадо
200 грама брашно
јајце
сол
100 милилитри млеко
лажичка екстракт од ванила
масло
шеќер во прав
Подготовка:
Растопете го чоколадото на пареа или во микробранова печка. Јагодите ставете ги на стапчињата за ражени, па добро потопете ги во чоколадото.
Повторете сѐ додека не снемате чоколадо, распоредете ги стапчињата со чоколадни јагоди на хартија за печење на рамна чинија и ставете ги во замрзнувач 10-15 минути.
Во еден сад измешајте брашно, јајце, малку сол, млеко, екстракт од ванила и измешајте сè добро. Потоа натопете ја чоколадната јагода во оваа смеса и кога ќе го покрие целото овошје, ставете ја во длабоко масло и пржете ја многу кратко додека не добие ситно златна боја. Кога ќе се олади посипете со шеќер во прав, а за уште подобар изглед, натопете го горниот дел од јагодата во чоколадо … Фантазија!