
Минимална количина на масло и беспрекорна крцкавост
Помфритот е омилениот прилог со повеќето јадења со месо. Сепак, она што ги тера многу луѓе да стават помфрит на списокот на непожелни прилози е големата количина на масло што ја апсорбираат компирите при пржењето.
Паметните домаќинки најдоа одлично решение – помфрит од рерна, што е исто крцкав како оној од пржење или тава, но со минимално количество масло.
Состојки:
1кг компири
3 лажици палента
Мелена црвена пиперка
Сув зачин
Бибер
2 лажици масло
Подготовка:
Излупете ги компирите, изрендајте ги и исечкајте ги на осмини.
Измешајте палента, мелена црвена пиперка пипер, сув зачин и бибер, а потоа во таа мешавина извалкајте ги компирите.
Поставете плех со хартија за печење, ставете ги извалканите компири на хартијата, лесно посипете ги со масло и ставете ги во рерна. Компирите треба да се печат на 250 степени додека не поруменат.
Благодарение на палентата, помфритот од рерна ќе биде крцкав, а зачините ќе му дадат посебен вкус.
Послужете со кое било јадење од месо и сезонска салата.
Пријатно!