Доколку сакате да јадете нешто набрзина, а немате идеја, тогаш тука се тортиљите
СОСТОЈКИ:
- шест тортиљи
- 300 гр мелено говедско месо
- две црвени пиперки
- чаша конзервиран грав
- чаша конзервирана пченка
- две чешниња лук
- главица кромид
- чаша пире од домати
- 150 мл павлака
- јајце, масло
- малку млеко
- сол, бибер
На масло пропржете ги ситно исечканите кромид и лук, па додадете сецкан црвен пипер и мелено месо. Додадете сол и бибер и додадете чаша доматно пире. Динстајте уште неколку минути, потоа тргнете го од оган и додадете ги гравот и пченката.
Измешајте сѐ добро. Загрејте ги тортиљите во тава, па ставете по две или три лажици од смесата на секоја и завиткајте. Готовите тортиillaи наредете ги во намастена тава.
Изматете го јајцето со кисела павлака и млеко, потоа истурете ја оваа смеса врз тортиљите и печете ги во рерна. Послужете топло со салата.