Потребни состојки:
250 гр ориз
малку масло
сол, бибер
1 поголема тиквичка
100 гр сланина
магдонос
1 кромид
булјон од зеленчук
1 голем морков
куркума (по избор)
Подготовка:
Исчистете го кромидот и исечете го на коцки, и испржете го сецканиот кромид и морков во малку масло, а потоа истурете малку супа од зеленчук. Оставете да зоврие, па додадете ги тиквичките.
Кога тиквичките ќе омекнат, додадете го оризот, остатокот од чорбата и оставете да зоврие.
Исечете ја сланината исечкана во тава без масло и кога ќе порумени, додадете ја во оризот. Динстајте додека оризот не омекне.
За да има рижото пополно вкус, но и поубава боја, можете да додадете и лажичка куркума.