Прекрасен, едноставен рецепт: кремасто пилешко во мајчина душица и сос од лимон!

23 јануари, 2021
диета

Потребни состојки:
4-5 парчиња пилешко филе

бибер

1 лажица маслиново масло

1 чаша пилешка супа

Рендана кора и сок од еден лимон

¼ глави ситно сецкан црвен кромид

1 чешне лук, ситно сецкан

2 лажици ситно исецкани лисја од мајчина душица

3 лажици крем за готвење

2 лажици путер

Вклучете ја рерната да се загрева до 190 степени, а месото малку разредете го со толчник за да има еднаква дебелина. Зачинете го месото со сол и црн пипер. Истурете масло во поголема тава и ставете го на шпоретот да се загрее. Потоа ставете го месото и пржете 6-7 минути. Месото треба да добие убава кафеава кора.

Извадете го месото на чинија и покријте го со фолија, извадете ја тавата од шпоретот и истурете ја супата, кора од лимон и сок, црвен кромид, лук и мајчина душица, вратете се на шпоретот да врие и врие 10 минути, а потоа намалете ја температурата и додадете путер и павлака. На самиот крај, додадете го месото во сосот и ставете сè во садот за да се загрее во рерна 5-10 минути. Послужете го пилешкото со гарнир по желба.

escort - Korsan taksi