Состојки:
550 гр брашно
300 мл млеко
15 гр квасец
1 лажичка шеќер
малку сол
1 лажица маслиново масло
100 гр путер
џем од кајсија (може да бидат и солени со сирење)
Подготовка:
Иситнете го квасецот, додадете малку млако млеко во садот и оставете да запени. Додадете го остатокот од млекото, додадете масло и брашно.
Ставете малку сол над брашното, замесете мазно тесто и оставете да одмори 20 мин. Расукајте половина сантиметар, потоа исечете правоаголници и на нив изрендајте околу 100 гр путер.
Завиткајте и преклопете уште еднаш. Дозволете да одмори да се развие во квадрат.
Засечете два соседни агли. Ставете џем во средината и преклопете ги исечените агли на спротивните страни.
Оставете го пецивото во тавата да одмори, и по желба премачкајте го со жолчка, печете на 210 степени околу 25 минути.