Состојки:
75 гр киноа
200 гр варено пилешко месо
1 голем домат
1 краставица
2 млади кромид
100 гр слатка пченка
2 јајца
50 грама младо сирење
маслиново масло
сок од лимон
сол, бибер, свеж босилек
мајонез и сенф (по вкус)
Подготовка:
Згответе го пилешкото. Кога месото ќе биде готово, оставете го да се излади.
Извријте вода за киноа – 3 пати повеќе вода од количината на киноа (пред да ја ставите да готви, исплакнете ја горчината под млаз топла вода). Кога водата врие, додадете ја киноата, додадете малку сол и варете околу 20 минути на тивок оган.
Во друг сад, сварете тврдо варени јајца. Додека се готват киноата и јајцата, измијте го и исечкајте го зеленчукот и месото во коцки и прстени и ставете сè во една голема чинија.
Кога ќе се свари киноата, исцедете ја и пренесете ја во голема чинија. Исчистете ги јајцата и исечете ги на коцки и ставете ги во сад.
Додадете пченка над сè и посипете со сирење. Зачинете по вкус и добро промешајте.