
Јагодите во крофни звучат како рај за вашето непце, а сега можете сами да ги подготвите без да одите во блиската слаткарница. Ако имате дома калап за крофна, тогаш ова е идеален рецепт за вас
Овие печени крофни од јагоди се вкусни! Најмногу правиме домашни крофни за време на викендите и празниците кога имаме време. Но, ова е поедноставно отколку што мислите, само земете калап за крофна со дупка во средината и следете го овој рецепт.
Состојки:
Несолен путер
Растително масло
3/4 чаши шеќер
Јајца
Екстракт од ванила
Млеко
Брашно
Прашок за пециво
Сол
Свежи јагоди
За глазура:
Шеќер во прав
Млеко
Инструкции:
Загрејте ја рерната на 175 степени Целзиусови. Попрскајте ги тавите за крофни со нелеплив прашок за пециво. Во голем сад за мешање додадете брашно, прашок за пециво и сол. Мешајте да се соедини и оставете ја смесата настрана.
Во посебен сад, додадете млеко, масло, шеќер, јајце, путер и ванила. Мешајте додека не се соедини целосно. Додадете суви состојки а потоа додадете боја за храна (по избор). Мешајте додека не се соедини. Додадете ги јагодите и измешајте ги во тестото. Со лажица ставете го тестото во садот за крофна. Печете 9-10 минути додека чепкалката не излезе чиста. Оставете да се излади 10 минути.
За глазурата: Во средна чинија изматете ги шеќерот во прав и млекото. Ставете парче фолија под решетката за крофни за да ја растера глазурата убаво. Истурете ја глазурата од садот врз крофните, пишува Kitchen fun.