
Топлите ролни од цимет одат добро со кафе, топол чај или ладно какао. Потребни се само 30 минути, а понекогаш истото тоа време е доволно за да се изедат и сите 12 ролати
Овој многу ароматичен десерт е прилично лесен за подготовка, а на крајот ќе добиете дури 12 ролати.
Подготовка: 10 мин
Готвење: 20 мин
Вкупно: 30 мин
Принос: 16 ролни цимет
Состојки:
2 листови лиснато тесто
1 големо јајце, лесно изматено
Брашно за побрашнување
2 лажички цимет мелен
6 лажици кафеав шеќер
1/4 чаша шеќер во прав
1 и 1/2 лажичка млеко
1/2 лажиче екстракт од ванила

Подготовка:
1. Подгответе 2 листови лиснато тесто во согласност со упатствата на пакувањето – тие треба да бидат податливи, но сепак ладни. Поставете плех со хартија за печење и загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови.
2. Лесно побрашнете ја површина за да избегнете лепење, а потоа расукајте 1 лист лиснато тесто и ставете го на набрашнета површина. Премачкајте го тестото со тенок слој изматено јајце со четка. Посипете мешавина од 1 лажичка цимет и 3 лажици кафеав шеќер рамномерно одозгора.
3. Лесно расукајте го лиснатото тесто што е можно поцврсто. Немој да брзате. Кога ќе се стркала целосно, цврсто затворете ги рабовите на тестото со притискање со прстите. Исечете ги ролните на 8 парчиња со иста големина. Ставете ги ролните „на страна“ на плехот за печење.
4. Повторете го истиот фил, валање и режење на вториот лист тесто. Премачкајте ја секоја индивидуална ролна рамномерно со останатото јајце.
5. Печете додека ролатите не поруменат и не нараснат, околу 20 до 25 минути, осигурувајќи се дека смесата од кафеав шеќер не изгори. Извадете ги и оставете ги да се изладат целосно пред да ставите глазура.
6. Измешајте шеќер во прав, млеко и екстракт од ванила додека смесата не се соедини. Истурете ја смесата врз оладените ролни и оставете да се згусне.