Како што полека пристигнува есента и постуденото време, сите почесто размислуваме за јадења што ќе не стоплат и потсетуваат на мирисот на готвењето дома. Еден таков оброк е секако ѓувеч – старо јадење кое има стотици верзии. Подеднакво го сакаат и љубителите на месо, како и оние кои претпочитаат зеленчук, па затоа е одличен избор за секого.
Комбинацијата на сите видови зеленчук со додавање на зачини, му дава на ѓувечот совршен вкус, па така и најголемите гурмани нема да можат да најдат грешка.
Состојки:
2 големи главици лук
2 моркова
3 црвени пиперки
1 помала тиквичка
3 компира
2 чаши ориз
сол и бибер
масло
вода
Подготовка:
Исечете го кромидот и морковот на помали коцки. Истурете малку масло во тенџерето, потоа ставете го исечканиот зеленчук и зачини и динстајте на тивок оган. Кога кромидот ќе стане стаклен и морковот ќе омекне, додадете компири исечкани на коцки, пиперки и тиквички.
Темелно измијте го оризот. Вратете го тенџерето во рингла, додадете го целиот зеленчук и динстајте две минути.