Кокосовиот колач е омилен десерт за многу луѓе. Овој рецепт за кокосова торта се топи во уста, а готов е за половина час, и исто така сведочи дека наједноставните работи најчесто се најдобри.
Оваа торта е особено погодна за лето, бидејќи не е потребно да се вклучува рерната за да се подготви.
Состојки за полнење:
750мл млеко
3 лажици шеќер
2 кесички пудинг од ванила
200гр млеко во прав
250гр масло
200гр кокосово брашно
80гр шеќер во прав
250гр слатка павлака
За кората:
200гр пишкоти
250мл млеко
За декорација:
250гр слатка павлака
50гр сув кокос за посипување
Подготовка:
Истурете го млекото во тенџере и додадете го шеќерот, а во посебен сад одделете малку млеко што ќе го измешате со пудинг во прав.
Ставете го тенџерето со млеко на тивок оган, а кога ќе зоврие, додадете го млекото со пудинг.
Постојано мешајте додека не се згусне пудингот. Исклучете ја ринглата на која готвите и додајте млеко во прав во пудингот, мешајќи постојано. Додадете путер, шеќер во прав и кокосово брашно, а потоа комбинирајте ги сите заедно.
Оставете 10 минути да се излади.
Изматете ја слатката павлака и додадете половина во добиената мешавина од кокос и пудинг. Потопете ги бисквитите во млеко и наредете ги во плех за печење.
Кога ќе ги распоредите бисквитите, додадете го филот, па одозгора ставете ја слатката павлака и премачкајте ја ситно. Целата торта посипете ја со малку кокос.
Оставете да отстои во фрижидер 2 часа.
Исечете на коцки со саканата големина и уживајте!