Семифредо е италијански збор за полу-замрзнат, и обично се поврзува со истоимениот десерт сличен на сладолед. Но, неговата подготовка е многу поедноставна од тоа популарно слатко затоа што не бара мешање за време на процесот на замрзнување.
Семифредо е всушност десерт врз основа на сладолед и шеќер, чија текстура наликува на замрзнат мус. Неговиот вкус е збогатен со разни овошја, ореви и слична храна. Во лето, полуфредо со малини и ф’стаци е особено популарно.
Јајцата исто така влегуваат во оригиналниот рецепт за полуфредо. Но, ние ви донесовме малку поедноставен рецепт со кој не можете да погрешите.
Состојки за полуфредо со малини и ф’стаци:
300 грама малини
240 мл крем за матење
60 мл павлака
50 грама шеќер во прав
40 грама ф’стаци
1 лажица свежо исцеден сок од лимон
1 лажица мед
свежи листови од нане
Подготовка:
- Мешајте ја павлаката со миксер додека не добиете мазна смеса. Ќе ви треба околу една минута за да го направите ова.
- Во павлаката додадете шеќер во прав и мешајте додека не се соединат состојките.
- Додадете крем за шлаг во смесата и измешајте сè заедно уште три до четири минути.
- Рачно измешајте половина од количината исечени ф’стаци и половина малини во добиената мешавина. Измешајте сè заедно.
- Истурете ја смесата во длабок плех за печење (на пр. за леб од банана) претходно обложен со проѕирна фолија.
- Поставете го полуфредото подготвено на овој начин во замрзнувач минимум четири часа, односно додека не се замрзне целосно.
- Кога сакате да го послужите десертот, извадете го полуфредото од замрзнувач и оставете го да отстои некое време на собна температура. Во меѓувреме, измешајте ги медот и лимонот и додадете ги преостанатите малини во смесата.
- Исечете го полуфредо на парчиња и над нив ставете слатки малини, ф’стаци и неколку ливчиња нане. Уживајте!