Ако сакате идеално печени компири од рерна со сирење и крем, исечете ги во многу тенки парчиња и печете ги подолго отколку што мислите дека треба …
Овој рецепт за печен компир бара подолг термички третман, но гарантира совршено вкусни резултати.
Состојки:
- 1 кг компири со висок процент на скроб
- 400 мл крем за готвење
- 400 гр топено сирење по желба
- 200 мл пилешки булјон
- 5 дебели парчиња сланина
- 2-3 чешниња лук
- 3 лажици путер
- 3 лажици брашно
- сол и бибер по желба
- свежи пиперчиња по желба
Подготовка:
- Загрејте ја рерната на 200 степени Целзиусови.
- Исецкајте ја сланината на мали парчиња и пржете ги во тава на умерена температура.
- Извадете ја сланината од тавата, додадете путер и пропржете го исечканиот лук на добиената маст околу една минута.
- Додадете брашно, измешајте сè добро и варете уште една минута.
- Постепено мешајте ги пилешкиот булјон и кремот и варете ги сите заедно уште пет минути, или додека сосот не се згусне. Додадете сол и бибер по желба.
- Излупете го компирот и исечете го на тенки парчиња. Ако имате мандолина за сечење зеленчук, користете ја.
- Ставете тенок слој сос во огноотпорен сад, на него наредете компири, рендано сирење и пржена сланина. Повторете го процесот додека не ги потрошите сите состојки.
- Ставете го во загреана рерна и печете 75 минути, додека компирот не стане многу мек.
- Послужете со сецкан власец и сезонска салата по желба. Добар апетит!