Состојки за кората:
5 јајца
3 лажици топла вода
150 гр шеќер
100 гр брашно
50 g густин
2 лажички сода бикарбона
малку сол
100 гр кокос и 20 гр за посипување
Подготовка:
Одделете ги белките од жолчките. Изматете ги белките во тврдо тесто. Изматете ги жолчките со топла вода и шеќер додека не станат кремасти. Измешајте го брашното со густинот, сода бикарбоната, солта и 100 гр сув кокос во една чинија и постепено додавајте со мешалка мешавина од жолчка од јајце.
Промешајте ги белките со шпатула. Ставете хартија за печење на голем плех за печење и истурете ја смесата на неа. Печете 10-15 минути.
Додека кората се пече, подгответе влажна крпа попрскана со 20 гр кокос. Ставете го горниот дел од тортата на крпа, извадете ја хартијата за печење и превртете. Филот го ставаме само кога кората ќе се олади.
Состојки за полнењето:
250 гр џем од јагоди
200 гр крем сирење
павлака за шлаг 200 мл
100 гр шеќер во прав
1 лажичка екстракт од ванила
250 гр свежи јагоди (на коцки)
Загрејте ја рерната на 180 степени. Шлагот изматете го во цврст крем. Додадете крем сирење, шеќер и екстракт од ванила и мешајте додека сè не се соедини убаво.
Изладената кора развлечете ја. Премачкајте со џем од јагоди. Ставете го полнењето со шпатула и оставете малку крем за врвот на тортата.
Ставете исечени јагоди на целата должина на кората. Свиткајте ја. Ставете уште малку фил одозгора. Украсете по желба.