Со денови се соочуваме со силна топлина, многу луѓе губат фокус на високи температури, нашето тело е помалку енергично, а симптомите на вознемиреност се зголемуваат. Затоа е исклучително важно да се обрне внимание на начинот на негување на организмот и здравјето за време на топлината, а најдобро е да се започне со начинот на исхрана.
Руската докторка и нутриционистка Маргарита Макуха истакнува дека слатките, кафето, солената и димената храна треба особено да се избегнуваат за време на горештините. Таа посочува дека оваа храна предизвикува жед и дехидрираност, негативно влијае на цревната микрофлора, го загрозува имунитетот и може да предизвика алергиски реакции.
Маргарита исто така истакна дека патогените бактерии се размножуваат многу почесто и побрзо во слатките. Исто така, треба да се воздржите од конзумирање брза храна и јаглехидрати. Тие можат да предизвикаат дебелина, а за време на топлината, дополнителен ризик е кога се намалува активноста.
„Кафето исто така може да предизвика дехидрираност, стрес и потешкотии во кардиоваскуларниот систем, бидејќи има диуретични својства и го зголемува пулсот“, додаде нутриционистот.
Вистинска препорака за време на горештините е да се консумира доволно количество вода, но и да се комбинираат свежо овошје и зеленчук кои ги имаме во изобилство во текот на летните месеци.