Мет Хорн, мајстор за скара и сопственик на ресторанот Horn Barbecue во Оукленд, Калифорнија, пораснал опкружен со луѓе кои обожавале скара. Од нив научил важни трикови, но и што да избегнува и сега ги сподели со другите, пишува Инсајдер.
Тој наведе пет грешки во правење скара на кои треба да обрнете внимание.
- Не го мијте месото
„Не само што миењето месо дозволува ширење на бактериите низ целата кујна, туку убива и протеини, што ќе ги разреди природните вкусови“, истакнува Хорн.
Наместо тоа, тој советува да го избришете месото со хартиена крпа пред да го зачините за да ја отстраните несаканата влага од пакувањето.
- Избегнувајте додавање премногу зачини
„Еден од клучните елементи на скарата е можноста да се постигне чаден вкус. Прекумерното зачинување на шницли, пилешко или хамбургери може да ја „убие“ оваа карактеристика “, вели Хорн.
Тој додаде дека другите вкусови го одземаат вкусот што храната на скара ја добива природно. Обично користи сол и бибер од зачините, а понекогаш и малку гранулиран лук и кромид само за да го засили вкусот.
Но, она што гарантира добар вкус е т.н. „Реакција на Мејлард“, односно реакција помеѓу шеќерите и аминокиселините во протеините. За да се постигне ова, Хорн советува да се остави маснотијата на месото да дојде во контакт со изворот на топлина.
- Почекајте јагленот да се загрее доволно
Хорн тврди дека јагленот треба да се загрева толку многу што треба да добие бела боја. Во спротивно, месото ќе го добие вкусот на јаглен наместо димениот.
- Не ставајте премногу месо и не превртувајте прерано
Хорн советува да ја постигнете реакција на Мејлард давајќи му на секое парче месо свој простор каде што не треба да се бори за извор на топлина на скара. Тој исто така предлага да не го превртувате месото пред да стане темно и јагленосано.
- Дајте време на месото да се одмори
На крајот, најважно е да го оставите готовото месо да стои и да му дадете време повторно да ја апсорбира влагата. Хорн тврди дека ова ќе спречи сушење на протеинот, бидејќи во спротивно соковите се истураат врз таблата за сечење наместо да се шират природно над месото.