Време на подготовка: 45 минути, лесно
Состојки:
1л млеко
1 чаша брашно
Густин од 1,5 чаши
2 чаши шеќер
2 полни лажици какао
1 ванилин шеќер
50 гр маргарин
100 гр кокос
100 – 150 мл слатка павлака или 100 гр шлаг
Подготовка:
- Измешајте згуснувач, брашно, шеќер, какао, ванилин шеќер и 250 – 300 мл млеко. Остатокот оставете го да зоврие.
- Кога млекото ќе зоврие, ставете ја смесата и измешајте.
- Во голема тава посипете со кокос и рамномерно распоредете насекаде, протресете ја тавата. Истурете го сварениот „пудинг“ врз кокосот. Истурете насекаде, низ целата тава. Кога ќе го раширите рамномерно, оставете го да се олади насекаде, а потоа ставете го во фрижидер 30 минути.
- Изматете ја слатката павлака или шлаг (измешана со кисела вода), а потоа премачкајте ја преку „пудингот“.
- Исечете на правоаголни парчиња, а потоа превртете го секое парче. Секоја „сарма“ превртете ја малку повеќе во кокосот под него и посипете со повеќе кокос по желба. Да се чува во фрижидер додека не се сервира или да се сервира веднаш.