Една храна е заедничка за олимписките спортисти, велат нутриционистите, и многу од нив ја јадат секој ден. Тоа е клучно за јадење здрави маснотии и „фиксирање“ на мускулите после напор!
Авокадото е богато со здрави масти, влакна и протеини. Долго не одржува сити и може да се јаде и во слатка и во солена варијанта. Авокадото е вкусно во салата, намачкано на парче леб, па дури и печено, со месо или риба.
„Телото користи калиум за одржување на функцијата на бубрезите и срцето, мускулни контракции, пренос на нервите на информации и важно е да го замениме кога го конзумираме со физичка активност“, вели Лорен Харис-Пинкус, нутриционист.
Авокадото е богато со пребиотички влакна кои го зајакнуваат имунитетот, одржуваат редовни движења на дебелото црево и ја подобруваат апсорпцијата на витамините А, Д и Е.
Содржи и магнезиум, кој ги активира мускулите и спречува грчеви.
Најчесто, спортистите комбинираат авокадо со интегрален тост, зеленчук, јајца, лосос, но и други видови риба и месо.