Посни колачиња
Состојки и подготовка:
- 200 мл. вода
- 100 мл. сок од портокал
- 150 гр. шеќер
- 150 гр. маргарин
- 100 гр. чоколадо
Гответе да се растопи.
- 150 гр. печени лешници (мелени)
- 300 – 350 гр. мелени бисквити
Соединете со претходно растопената смеса и оставете да се излади. Направете топчиња и извалкајте ги во грубо исечкани, печени лешници. Направете вдлабнатина во средината.
Потребни се уште 150 гр за да се тркалаат. лешници (не се трошат сите).
За филот е потребно:
- 150 мл. слатка павлака (билна)
- 100 гр. чоколадо
Гответе во тенџере околу 5 минути, оставете неколку часа во фрижидер да се стегне. Ставете во шприц и украсете ги гнездата.