Ако сакате нешто брзо и вкусно, зошто да не направите кнедли од гриз. Најдоброто нешто во врска со овој рецепт е тоа што можете да изберете солена или слатка варијанта. Или и двете, зошто да не!
Состојки:
100 гр гриз
100 гр брашно
1/2 лажиче прашок за пециво
350 мл. вода
50 мл масло
замрзнати јагоди или свежи
презла
За солената варијанта: сирење
Подготовка:
Кога водата ќе зоврие, додадете го маслото и додадете го брашното измешано со гризот и прашокот за пециво. Измешајте добро и оладете малку.
Извадете го, раширете ги топчињата на дланка, ставете јагоди и направете топчиња.
Гответе во вода околу 10 минути додека не испливаат на површината. Се тркалаат во пржени презла.
По желба посипете ги со шеќер и ванилин шеќер.
Погледнете чекор по чекор упатства за подготовка: