Сорбет, нискокалорична замена за сладолед, првпат се споменува во историјата на гастрономијата во 16 век, иако некои тврдат дека е многу постар. Во секој случај, тоа е едно од омилените летни третира со причина. И бидејќи живата во термометарот нема намера да се спушти, предлагаме специјалитет од ладна кајсија. Се што ви треба е замрзнувач, лажица за мешање (често) и малку трпение …
За 4 до 6 порции сорбет, потребни ви се 500 гр кајсии, 180 гр шеќер и сок од 1/2 лимон. Добро е како закуска, помеѓу неколку тури од едно јадење или како десерт после вечера, само или со лажица рум како додаток. Консумирајте го неколку минути по подготовката: бидејќи не содржи стабилизатори, брзо се топи. Ако не изедете се, можете повторно да го замрзнете, но треба да го мешате на секои 20 до 30 минути за да не се претвори во коцка мраз.
Рецепт за сорбет од кајсија:
1. Растопете го шеќерот во тавата со 150 мл вода, така што ќе добиете сируп; оставете го да се излади.
2‒3. Отстранете ги јамите од кајсии и исечете ги на парчиња.
4. Измешајте ги со сок од лимон за да го добиете сосот.
5‒6. Префрлете ги измешаните кајсии во стаклен или лимен сад, извадете ги од фрижидер, спојте ги со сирупот, потоа истурете ја смесата во плех и оставете ја во замрзнувач околу три часа.
7-8. Отстранете ја тавата од замрзнувачот на секои 20 до 30 минути и промешајте со лажица, вилушка или миксер, а потоа вратете во замрзнувачот. Повторете го процесот за да добиете прилично густа текстура.