Понекогаш наједноставните колачи се најдобри. Доказ за тоа се многуте старомодни благи на кои се враќаме од година во година, а едно од нив се жолтите штангли. Едноставна торта од ореви во комбинација со жолта глазура веднаш враќа многумина во детството.
КОРА:
4 белки од јајца
150 гр путер
150 гр шеќер
100 гр брашно
150 гр ореви
1 прашок за пециво
ФИЛ:
4 жолчки од јајце
100 гр шеќер во прав
1 ванилин шеќер
ПОДГОТОВКА:
- Измешајте брашно и прашок за пециво во еден сад. Премачкајте правоаголен плех со малку путер и посипете со брашно. Изматете путер на собна температура со мешалка за шеќер. Кога ќе добиете убава мазна смеса, промешајте ги оревите. Одделете ги белките од жолчките.
- Изматете ги белките од јајца во тврдо тесто. Потоа наизменично додајте брашно и снег во смесата. Мешајте лесно и рачно со миксер или шпатула.
- Истурете ја смесата во подготвената тава, израмнете со шпатула или лажица и ставете ја во рерна загреана на 180 степени. Печете помеѓу 20 и 25 минути, додека кората не порумени на површината и не се оддели од рабовите.
- Додека се пече кората, изматете ги жолчките, шеќерот во прав и ванилиниот шеќер додека не се запенат. Кога тортата ќе се испече, извадете ја и прелијте со жолчка од јајце и глазура од шеќер и вратете ја во рерна. Веднаш намалете ја температурата на 150 степени и печете 5 минути. Потоа исклучете ја рерната и оставете ја тортата да се излади во неа.