Кога ќе се комбинираат варено вино и чоколадо, добивате многу интересен пијалок идеален за ова зимско време. Освен што е добро за настинки, вареното вино е пијалок што ќе ве стопли и домот ќе мириса убаво.
Состојки:
Еден рен чоколадно за готвење
3 дл црвено вино
4 лажици сок од портокал (најдобро исцеден од вистинско овошје)
каранфилче, бибер, цимет
Подготовка:
Вклучете го шпоретот на најслаба температура, ставете го тенџерето и додадете го чоколадото. Кога ќе видите дека почнува да се топи, додадете сок од портокал и мешајте додека не се соедини целосно, но внимавајте чоколадото да не загори. Потоа додадете го виното и мешајте повторно додека убаво не се соединат чоколадото и виното. Додадете зачини, ставете по ваш вкус. Некои ставаат повеќе цимет, а помалку бибер, додека други го прават спротивното. Тоа е ваш избор. Повторно промешајте и зголемете ја топлината на средна топлина. Кога виното ќе се загрее, извадете го од шпоретот. Не дозволувајте виното да зоврие. Истурете го виното во керамички чаши, почекајте малку да се олади и уживајте.