Ако сакате да похувате крцкаво парче риба или пилешко, користете тесто базирано на ладно пиво. Готвачот Џон од YouTube каналот Food Wishes обожава печени парчиња кои остануваат крцкави и десет минути откако ќе ги извадите од длабокото масло.
Тој разви рецепт кој совршено ја обвива рибата или месото и дава сочен и крцкав резултат. Но, за да успее, прво мора месото целосно да се одмрзне, целата течност да се исуши и да се потопи во брашно од ориз.
Состојки за мешавината за поховање:
130 гр мазно брашно
1,5 лажички прашок за пециво
½ лажички сол
2 лажици брашно од ориз
лагер пиво од 220 мл
Подготовка:
- Прво измешајте ги сите суви состојки: брашно, прашок за пециво и сол, а потоа полека додајте го пивото. Сите состојки мора да бидат ладни.
- Мешајте со жица за матење додека не добиете смеса слична на палачинки. Ако сакате подебела обвивка од тесто околу рибата или пилешкото, смесата треба да биде малку погуста.
- Во добиената мешавина, додадете парчиња риба или пилешко што претходно сте ги исушиле добро и лесно сте ги завиткале со малку оризово брашно. Месото ќе биде покрцкаво ако користите помали парчиња за леб.
- Ставете го во длабоко масло загреано до 190 Целзиусови степени три до четири минути додека парчињата не поруменат и површината не добие златно кафеава боја.
- Отстранете ги парчињата од маслото, ставете ги на хартија за да впијат вишок маснотии и послужете со сос по ваш избор и сезонска салата.
Во видеото на „Food Wishes“, гледајте како готвачот Џон подготвува крцкава риба.