Пржени пилешки шницли со фантастичен вкус, крцкави однадвор, меки одвнатре како душа.
СОСТОЈКИ:
- пилешки стек
- 3-4 јајца
- 4 лажици бело брашно
- 3 лажици рендан кашкавал
- 4-5 лажици презла
- 3 лажици соја снегулки
- 1 ќесичка кубети со вкус на пилешко
- лажичка мелен црвен пипер
- сол, бибер
- масло
ПОДГОТОВКА:
Стековите исечете ги на тенки парчиња, па расечете ги уште малку со нож и посолете. Изматете ги јајцата. Истурете бело брашно, кашкавал, презла, соја снегулки, изронети кубети (изронете ги со сукало), мелена папрака во сад и сѐ добро измешајте. Ако сакате, додадете бибер. Извалкајте го секој стек во смесата, потоа во јајцата, потоа во смесата, уште еднаш во јајцата и смесата и наредете ги во плех. Пржете во длабоко масло 2-3 минути од секоја страна и извадете ги на хартија за да се впие вишокот маснотии.
Пријатно!