За да биде сè уште подобро, се прави многу лесно и не бара посебни кулинарски вештини.
Состојки
- Кора:
- 6 јајца
- 120 гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 150 гр мелени бадеми
- 150 гр бело чоколадо
- 80 гр остро брашно
- ½ вреќи прашок за пециво
- 30 мл ладна вода
- Фил:
- 500 мл млеко
- 4 лажици остро брашно
- 150 гр шеќер
- 1 ванилин шеќер
- 100 гр брашно од кокос
- 180 гр путер
- Декорација:
- кокосово брашно
- зашеќерено овошје
Подготовка
Загрејте ја рерната на 180 ° С. Изматете ги белките со половина шеќер (60 гр.) за да се добие цврст шлаг. Изматете ги жолчките, преостанатиот шеќер и ванилин шеќер додека не се запенат, додадете мелени бадеми, растопено чоколадо и вода.
Додадете брашно и прашок за пециво. На крај, лесно промешајте ги белките. Истурете ја смесата во подготвената тава и печете околу 40 минути. Изладете ја кората и исечете ја на 3 кори. Фил: Измешајте брашно со 1 дл. млеко за да нема грутки. Остатокот од млекото сварете го со шеќер, ванилин шеќер и кокос, мешајќи повремено.
Кога ќе зоврие, промешајте го брашното. Варете додека не се згусне. Оставете го филот да се излади. Пенесто изматете го путерот и измешајте го со изладениот фил.
Наполнете ја кората и премачкајте ја целата торта. Изладената торта посипете ја со кокосово брашно и украсете со зашеќерено овошје.