Како да се справите со вишокот маснотии на вистински начин, особено оние околу половината, е брилијантно објаснето во упатството „Хроно исхрана“ од Ана Гифинг.
1. Исхрана и хормонски активни масни наслаги
Не е редок случај лицето со задоволителна телесна тежина да има зголемени вредности на масно ткиво и намалени вредности на мускулите. Ова е најчесто резултат на неправилна исхрана (а не прекумерна количина) во комбинација со недоволна физичка активност.
Естрогенот, прогестеронот и тестостеронот се три полови хормони. Нивната рамнотежа е нарушена со стареењето, па затоа кај жени во средината на триесеттите години, нивото на прогестерон се намалува 120 пати побрзо од лачењето на естроген, па естрогенот реагира во сè побрзо „натрупување“ на маснотии околу половината. Имено, истражувањата покажуваат дека естрогенот ја намалува можноста за согорување енергија по оброкот, што потоа резултира со поголемо складирање на маснотии во организмот.
Диетата за намалување на хормонски активните масни наслаги треба да се базира на цели зрна (кафеав ориз, овес, јачмен, леќа), есенцијални масни киселини (риба), зеленчук (зелен лиснат зеленчук, моркови, краставици, тиквички…), овошје (лубеници, малини, сливи…) и мешунки (соја, леќа, наут, грав, грашок…) и избегнувајте индустриски обработена храна, лиснато тесто, пржена храна, вештачки засладувачи, полномасни сирења и млечни производи…
2. Механизам на акумулација на масното ткиво
Со цел да ги создадат своите резерви, масните клетки ги земаат масните киселини и шеќерите од крвта, кои се внесуваат преку храната (важно е да се напомене дека шеќерите се наоѓаат во скоро секоја храна, особено во житарките – пченица, хељда, ‘рж, ориз, јачмен , овес, потоа во овошјето, слатките, но и во зеленчукот). Масните клетки се добро опремени за оваа улога и имаат многу напреден и чувствителен систем за складирање на маснотии. По првата фаза, односно фазата на пумпање, шеќерите и масните киселини ги презема цела армија на ензими кои помагаат во понатамошното производство на големи молекули, познати како триглицериди.
Создадените триглицериди се чуваат во специјални контејнери внатре во масната клетка. Целата оваа постапка ја следи главниот контролор – инсулинот – хормон кој го лачи панкреасот.
Веднаш штом количината на инсулин се зголемува, а тоа се случува со секој внес на храна, масните клетки добиваат команда: заштедете! Значи, кога јадеме нешто (било да е тоа јаболко или зелена салата), сите процеси на складирање на маснотии се активираат, а во исто време сите други врати на ќелијата се затворени, сите други нејзини активности се запираат.
Масната клетка ја започнува фазата на создавање маснотии, која се нарекува липогенеза, бидејќи тоа е нејзината најважна улога во организмот. Внесувањето на јаглехидрати (слатки, тестенини, скробен зеленчук, овошје) во организмот ќе поттикне складирање на поголемо количество маснотии, додека протеините (месо, риба или белки од јајца) помалку.
3. Зошто е важно да се направи пауза од три часа?
Три часа по јадење, сигналот за складирање на маснотии престанува да работи, а клетката почнува да ги разградува маснотиите, а овој процес се нарекува липолиза. Овој распад на маснотии од масните клетки е поинтензивен и побрз, доколку има поголема потреба од енергија (движење, физичка активност).
Работите стануваат лоши кога нашиот ритам на јадење три оброка на ден е нарушен. Зошто? Или јадеме често – во пократок интервал од три часа или ги прескокнуваме оброците. Ниту едната ниту другата навика не ни е простена од метаболизмот!
За да се активира сигналот за лачење на инсулин, воопшто не е потребно да се јаде целиот оброк, доволно е да се внесе само еден залак од некоја храна, со цел тој процес да започне. Тогаш масните клетки добиваат налог за складирање. Во тој момент, распаѓањето на маснотиите запира, започнува липогенезата, односно клетката почнува повторно да создава маснотии.
Ова е една од причините зошто земањето закуски помеѓу оброците предизвикува или акумулација на маснотии или не ни дозволува да изгубиме тежина.
Ако сакаме да изгубиме тежина, првото нешто што треба да направиме е да се вратиме на редовно јадење оброци, три во текот на денот.