ТУРСКИ ПАТЛИЏАН: Се подготвува во рерна и може да биде целосен оброк
2 април, 2021
Модриот патлиџан не мора да биде само прилог.
- Состојки:
- 4 модри патлиџани исечени на половина
- сол по вкус
- 4 чешниња лук
- 4 глави црвен кромид исечени на тенки прстени
- 250 мл маслиново масло
- една лажица сецкан магдонос
- два големи, ситно сецкани домати
Подготовка:
Направете неколку длабоки процепи на врвот на модриот патлиџан. Ставете го во цедалка и додајте сол. Оставете да се исцеди околу еден час. Пред тоа, загрејте ја рерната на 180 степени. Испржете лук и црвен кромид во две лажици маслиново масло 10 минути. Додадете сол, домат и пржете уште 15 минути.
Загрејте го преостанатото маслиново масло на многу висока температура.
Пржете го модриот патлиџан околу 15 минути додека не омекне внатрешноста. Ставете го на плех за печење и наполнете го со мешавина од кромид. Печете 25 до 30 минути, додека не омекне целосно. Ставете исечен магдонос врз него.