ТУРСКИ ПАТЛИЏАН: Се подготвува во рерна и може да биде целосен оброк

2 април, 2021
турски модар патлиџан

Модриот патлиџан не мора да биде само прилог.

  • Состојки:
  • 4 модри патлиџани исечени на половина
  • сол по вкус
  • 4 чешниња лук
  • 4 глави црвен кромид исечени на тенки прстени
  • 250 мл маслиново масло
  • една лажица сецкан магдонос
  • два големи, ситно сецкани домати

Подготовка:
Направете неколку длабоки процепи на врвот на модриот патлиџан. Ставете го во цедалка и додајте сол. Оставете да се исцеди околу еден час. Пред тоа, загрејте ја рерната на 180 степени. Испржете лук и црвен кромид во две лажици маслиново масло 10 минути. Додадете сол, домат и пржете уште 15 минути.

Загрејте го преостанатото маслиново масло на многу висока температура.

Пржете го модриот патлиџан околу 15 минути додека не омекне внатрешноста. Ставете го на плех за печење и наполнете го со мешавина од кромид. Печете 25 до 30 минути, додека не омекне целосно. Ставете исечен магдонос врз него.

escort - Korsan taksi